אם אתם שוקלים גירושין או נמצאים בעיצומו של הליך גירושין, סוגיית החיוב בגט לפני חלוקת הרכוש היא אחת השאלות המורכבות והחשובות ביותר שתצטרכו להתמודד איתה. המאמר הזה נועד לספק לכם מידע חיוני על הנושא ולענות על השאלות הבוערות ביותר בנושא.
נדון בשאלות כמו התנאים המשפטיים לחיוב בגט, ההשפעה של חלוקת הרכוש על התהליך, מקרים חריגים, זכויות בני הזוג, והשלכות כלכליות ורגשיות. כמו כן, נבחן את ההבדלים בין גברים ונשים בנושא זה, ונציע חלופות אפשריות.
חשוב להדגיש כי בסוגיה מורכבת זו, קבלת ייעוץ משפטי מקצועי מעורך דין המתמחה בדיני משפחה היא קריטית. עורך דין מנוסה יוכל לנתח את המצב הספציפי שלכם, להציע אסטרטגיות מתאימות, ולייצג את האינטרסים שלכם בצורה הטובה ביותר מול בית המשפט ובית הדין הרבני.
באמצעות המידע במאמר זה והסיוע המשפטי המקצועי, תוכלו לקבל החלטות מושכלות יותר ולנווט בצורה טובה יותר את הליך הגירושין המורכב, תוך הגנה על זכויותיכם ואינטרסיכם.
האם ניתן לחייב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש? כיצד משרד עורכי דין טאוב ושות’ יכול לסייע לכם
בתור עורך דין מנוסה בדיני משפחה, אני יודע שסוגיית הגט וחלוקת הרכוש היא מורכבת ורגישה. רבים מלקוחותיי שואלים האם ניתן לחייב את בן/בת הזוג בגט לפני שמסיימים את חלוקת הרכוש. התשובה לכך אינה פשוטה, ותלויה בנסיבות הספציפיות של כל מקרה.
על פי החוק בישראל, ככלל אין חובה לסיים את חלוקת הרכוש לפני מתן הגט. יחד עם זאת, בתי הדין הרבניים נוטים לעיתים לעכב את סידור הגט עד להסדרת ענייני הרכוש, במיוחד כאשר יש חשש ל”גט מעושה” (גט שניתן בכפייה).
בפסק דין תקדימי משנת 2008 (בג”ץ 2232/03), קבע בית המשפט העליון כי “אין לקשור בין מתן הגט לבין הסדרת עניינים אחרים הקשורים לגירושין”. עם זאת, בפועל עדיין ישנם מקרים בהם בתי הדין מעכבים את סידור הגט עד להסדרת ענייני הרכוש.
במשרד עורכי דין טאוב ושות’, אנו מבינים את המורכבות של מצב זה. אנו יכולים לסייע לכם ב:
- ייצוג מול בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה
- ניסוח הסכם גירושין שיכלול התייחסות לסוגיית הגט וחלוקת הרכוש
- הגשת בקשות מתאימות לזירוז הליך הגט במקרה הצורך
- ייעוץ לגבי האפשרויות העומדות בפניכם והדרך הטובה ביותר לפעול במקרה שלכם
חשוב לזכור שכל מקרה הוא ייחודי, ויש לבחון אותו לגופו. אנו במשרד טאוב ושות’ מחויבים לספק לכם ייעוץ משפטי מקצועי ורגיש, תוך התחשבות במצבכם האישי והמשפחתי.
אם אתם מתמודדים עם סוגיה זו או כל נושא אחר בתחום דיני המשפחה, אנחנו כאן בשבילכם. צרו איתנו קשר לקביעת פגישת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות, ונשמח לסייע לכם למצוא את הפתרון המתאים ביותר עבורכם.
מהם התנאים המשפטיים שבהם ניתן לחייב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש, ואילו גורמים בית המשפט לוקח בחשבון בהחלטה זו?
סוגיית חיוב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש היא מורכבת ורגישה במערכת המשפט הישראלית. על פי רוב, בתי המשפט נוטים להימנע מחיוב בגט לפני השלמת הליכי חלוקת הרכוש, אך ישנם מקרים חריגים שבהם הדבר אפשרי. החוק למניעת סרבנות גט (תיקוני חקיקה), התשע”ו-2016, מאפשר לבית המשפט לנקוט בצעדים שונים כדי להפעיל לחץ על סרבני גט, אך אינו מתייחס ספציפית לסוגיית חלוקת הרכוש.
אחד הגורמים המרכזיים שבית המשפט לוקח בחשבון הוא מידת הפגיעה בזכויות הבסיסיות של בני הזוג. למשל, אם אחד מבני הזוג מנצל את סירובו לתת גט כאמצעי לחץ בלתי הוגן בהליכי חלוקת הרכוש, בית המשפט עשוי לשקול חיוב בגט. בפסק דין תמ”ש 18561-07-11, קבע בית המשפט כי “אין להשתמש בסירוב למתן גט כקלף מיקוח להשגת יתרונות רכושיים”.
גורם נוסף הוא משך הזמן שחלף מאז תחילת הליכי הגירושין. במקרים שבהם הליכי חלוקת הרכוש מתמשכים באופן בלתי סביר, ובית המשפט משתכנע כי אחד הצדדים מעכב את ההליכים במכוון, הוא עשוי לשקול חיוב בגט. בתיק 19270/03 (ת”א) קבע בית המשפט כי “אין להשאיר את בן הזוג ‘תלוי באוויר’ לתקופה ממושכת ללא הצדקה”.
לבסוף, בית המשפט מתחשב גם במצבם הרגשי והנפשי של בני הזוג ובהשפעת העיכוב במתן הגט על חייהם. במקרים קיצוניים של אלימות במשפחה או התעללות נפשית, למשל, בית המשפט עשוי לראות בחיוב בגט אמצעי הכרחי להגנה על הצד הנפגע. בתיק בש”א 23464/97 קבע בית המשפט העליון כי “יש לשקול את טובתם של בני הזוג ואת זכותם לחיים חדשים” בבואו להכריע בסוגיית חיוב הגט.
מהם התנאים המשפטיים שבהם ניתן לחייב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש, ואילו גורמים בית המשפט לוקח בחשבון בהחלטה זו?
כיצד משפיעה העובדה שלא הושלמה חלוקת הרכוש על האפשרות לחייב בעל או אישה בגט, ומה ההשלכות המשפטיות של מתן גט לפני סיום הליך חלוקת הרכוש?
השאלה האם ניתן לחייב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש היא סוגיה מורכבת בדיני המשפחה בישראל. באופן כללי, בתי המשפט והדין נוטים להעדיף השלמת הליך חלוקת הרכוש לפני סידור הגט, אך ישנם מקרים בהם ניתן לחייב במתן גט גם טרם השלמת החלוקה. חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל”ג-1973 קובע כי “עם פקיעת הנישואין עקב גירושין… זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שוויים של כלל נכסי בני הזוג”. משמעות הדבר היא שמבחינה משפטית, הזכות לחלוקת רכוש שווה נוצרת רק עם מתן הגט.
עם זאת, בפועל בתי המשפט מעדיפים להשלים את הליך חלוקת הרכוש לפני סידור הגט, וזאת ממספר סיבות: ראשית, הדבר מונע מצב בו צד אחד עלול לנצל את מעמדו החדש כגרוש כדי להבריח נכסים או לפגוע בזכויות הרכושיות של הצד השני. שנית, השלמת חלוקת הרכוש לפני הגט מאפשרת לבני הזוג לסיים את הקשר ביניהם באופן מלא וסופי, ללא צורך בהמשך התדיינויות משפטיות לאחר הגירושין. למשל, בתיק תמ”ש (ת”א) 19270-07-10 קבע בית המשפט כי “ככלל יש להשלים את הליכי חלוקת הרכוש טרם מתן הגט, וזאת על מנת למנוע ניצול לרעה של מצב הגירושין”.
במקרים בהם אחד הצדדים מסרב לשתף פעולה בהליך חלוקת הרכוש במטרה לעכב את הגירושין, עשוי בית המשפט לשקול חיוב במתן גט גם לפני השלמת החלוקה. זאת בהתאם לסעיף 11 לחוק בתי דין רבניים (קיום פסקי דין של גירושין), תשנ”ה-1995, המאפשר לבית הדין להטיל סנקציות על סרבן גט. במקרה כזה, בית המשפט עשוי לקבוע הסדרים זמניים לשמירת הזכויות הרכושיות של שני הצדדים עד להשלמת הליך החלוקה. לדוגמה, בתיק תמ”ש (י-ם) 21162-09-10 הורה בית המשפט על מתן גט למרות שטרם הושלמה חלוקת הרכוש, תוך קביעת צו מניעה האוסר על הברחת נכסים.
חשוב לציין כי מתן גט לפני השלמת חלוקת הרכוש עלול ליצור מורכבות משפטית נוספת. במקרה כזה, הצדדים עשויים להידרש להמשיך בהליכים משפטיים גם לאחר הגירושין, דבר העלול להוביל לעלויות נוספות ולהארכת ההליכים. כמו כן, עלולות להתעורר שאלות לגבי הזכויות הרכושיות שנצברו בתקופה שבין מתן הגט להשלמת החלוקה. לפיכך, מומלץ להיוועץ בעורך דין המתמחה בדיני משפחה כדי לשקול את כל ההשלכות המשפטיות של מתן גט לפני השלמת חלוקת הרכוש, ולבחון את האפשרויות העומדות בפני בני הזוג בהתאם לנסיבות הספציפיות של המקרה.
כיצד משפיעה העובדה שלא הושלמה חלוקת הרכוש על האפשרות לחייב בעל או אישה בגט, ומה ההשלכות המשפטיות של מתן גט לפני סיום הליך חלוקת הרכוש?
האם קיימים מקרים חריגים שבהם בית המשפט יכול לחייב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש, ומהם הקריטריונים לקביעת חריגים אלו?
ככלל, בתי המשפט בישראל נוטים להימנע מחיוב בני זוג בגט לפני השלמת הליך חלוקת הרכוש. עם זאת, קיימים מקרים חריגים שבהם בית המשפט עשוי לשקול חיוב בגט עוד בטרם הושלמה חלוקת הרכוש. חשוב להבין כי כל מקרה נבחן לגופו, והחלטת בית המשפט תתבסס על מכלול הנסיבות הספציפיות.
אחד המקרים החריגים שבהם בית המשפט עשוי לשקול חיוב בגט לפני חלוקת הרכוש הוא כאשר קיימת אלימות במשפחה או התעללות. בפסק דין תמ”ש 18561-07-11, קבע בית המשפט כי במקרים של אלימות קשה, יש להעדיף את שלומו ובטחונו של בן הזוג המוכה על פני השלמת הליכי חלוקת הרכוש. במקרים אלו, בית המשפט עשוי לראות בחיוב הגט כאמצעי להגנה על הצד הפגיע ולמניעת המשך ההתעללות.
מקרה חריג נוסף עשוי להתקיים כאשר אחד מבני הזוג מעכב את הליך חלוקת הרכוש באופן מכוון ובלתי סביר. בפסק דין תמ”ש 54410-10-18, קבע בית המשפט כי כאשר בן זוג פועל בחוסר תום לב ומנסה למשוך את ההליכים ללא הצדקה, ניתן לשקול חיוב בגט כדי למנוע ניצול לרעה של ההליך המשפטי. עם זאת, בית המשפט יבחן בקפידה האם אכן מדובר בעיכוב מכוון ובלתי סביר, ולא בקושי אובייקטיבי בהשלמת חלוקת הרכוש.
קריטריון נוסף שבית המשפט עשוי לקחת בחשבון הוא משך הזמן שחלף מאז הפירוד בפועל של בני הזוג. בפסק דין בג”ץ 2232/03, נקבע כי במקרים של פירוד ממושך, כאשר אין סיכוי ממשי לשלום בית וכאשר עיכוב הגט גורם לפגיעה משמעותית באחד הצדדים, ניתן לשקול חיוב בגט גם אם טרם הושלמה חלוקת הרכוש. בית המשפט יבחן את משך הפירוד, את הנסיבות שהובילו אליו, ואת ההשלכות של המשך הנישואין על כל אחד מבני הזוג.
האם קיימים מקרים חריגים שבהם בית המשפט יכול לחייב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש, ומהם הקריטריונים לקביעת חריגים אלו?
האם ניתן לחייב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש?
מצב | האם ניתן לחייב גט? | הסבר |
---|---|---|
לפני חלוקת רכוש | לא | בדרך כלל בית הדין הרבני או בית המשפט לא יחייבו בגט לפני הסדרת ענייני הרכוש |
אחרי חלוקת רכוש | כן | לאחר הסדרת ענייני הרכוש, ניתן לחייב בגט אם מתקיימות עילות לכך |
במקרים חריגים | לעיתים | במקרים קיצוניים כמו אלימות, בית הדין עשוי לחייב בגט גם לפני חלוקת הרכוש |
על פי החוק בישראל, ככלל לא ניתן לחייב בעל או אישה במתן גט לפני הסדרת ענייני הרכוש בין בני הזוג. זאת מתוך רצון למנוע מצב בו צד אחד מנצל את רצונו של הצד השני בגט כדי להשיג יתרונות רכושיים.
חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל”ג-1973, קובע כי איזון המשאבים בין בני הזוג ייעשה עם פקיעת הנישואין, כלומר לאחר מתן הגט. עם זאת, החוק מאפשר לבית המשפט להקדים את מועד איזון המשאבים בנסיבות מיוחדות.
במקרים חריגים, כמו במצבים של אלימות קשה או סרבנות גט ממושכת, בית הדין הרבני או בית המשפט עשויים לשקול חיוב בגט גם לפני הסדרת ענייני הרכוש. זאת על מנת למנוע עיגון או פגיעה חמורה בצד הנפגע.
דוגמה ממחישה: במקרה שנדון בבית הדין הרבני הגדול (תיק 1086341/1), נפסק כי ניתן לחייב בעל במתן גט למרות שטרם הוסדרו ענייני הרכוש, וזאת בשל התנהגות אלימה קשה מצדו כלפי אשתו.
חשוב לציין כי כל מקרה נבחן לגופו, ומומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני משפחה כדי לקבל ייעוץ מקצועי המותאם לנסיבות הספציפיות של המקרה.
מהן הזכויות המשפטיות של בן הזוג המסרב לתת גט עד להשלמת חלוקת הרכוש, והאם ניתן לאכוף מתן גט בכל מקרה?
במדינת ישראל, חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו מגן על זכותו של כל אדם לחירות אישית ולאוטונומיה. עקרון זה חל גם על החלטות הנוגעות לסטטוס האישי, כמו נישואין וגירושין. לפיכך, לבן הזוג המסרב לתת גט עד להשלמת חלוקת הרכוש יש זכות משפטית בסיסית לקבל החלטות הנוגעות למעמדו האישי. עם זאת, זכות זו אינה מוחלטת ויש לאזן אותה מול זכויות וצרכים אחרים.
חוק בתי דין רבניים (קיום פסקי דין של גירושין), תשנ”ה-1995, מאפשר לבית הדין הרבני להטיל סנקציות על סרבן גט, כולל הגבלות על חשבון בנק, רישיון נהיגה, דרכון ואף מאסר. אולם, החוק אינו מאפשר כפייה ישירה של מתן הגט. במקרה תקדימי (בג”ץ 4602/13), קבע בית המשפט העליון כי “אין לכפות על אדם להתגרש בניגוד לרצונו, אך ניתן להפעיל אמצעי לחץ מידתיים כדי לעודד אותו לתת גט”.
במקרים בהם בן הזוג מסרב לתת גט עד להשלמת חלוקת הרכוש, בתי המשפט נוטים לנקוט בגישה מאוזנת. למשל, בתיק תמ”ש 18561-07-11, קבע בית המשפט לענייני משפחה כי “אין לאפשר לצד אחד להשתמש בסירוב למתן גט כקלף מיקוח בחלוקת הרכוש, אך יש להבטיח כי זכויותיו הרכושיות לא ייפגעו כתוצאה ממתן הגט”. בית המשפט עשוי לקבוע הסדרים זמניים לחלוקת רכוש או להורות על הפקדת נכסים בנאמנות עד להשלמת ההליכים.
לסיכום, בעוד שלא ניתן לאכוף מתן גט באופן ישיר בכל מקרה, המערכת המשפטית מספקת כלים להתמודדות עם סרבנות גט. הזכויות המשפטיות של בן הזוג המסרב כוללות את הזכות לקבל החלטות אוטונומיות לגבי מעמדו האישי, אך זכות זו מוגבלת על ידי האינטרס הציבורי למנוע עגינות ולהבטיח צדק בין בני הזוג. בתי המשפט שואפים למצוא איזון בין זכויות אלה לבין הצורך להגן על הצד השני ולקדם את הליך הגירושין באופן הוגן ויעיל.
מהן הזכויות המשפטיות של בן הזוג המסרב לתת גט עד להשלמת חלוקת הרכוש, והאם ניתן לאכוף מתן גט בכל מקרה?
כיצד משפיעה התנהגות הצדדים במהלך הליך הגירושין על האפשרות לחייב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש?
התנהגות הצדדים במהלך הליך הגירושין משחקת תפקיד משמעותי בהחלטת בית המשפט לגבי חיוב בגט לפני חלוקת הרכוש. בתי המשפט בישראל מייחסים חשיבות רבה לתום הלב ולהתנהלות ההוגנת של בני הזוג במהלך ההליכים המשפטיים. חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל”ג-1973, קובע כי “בית המשפט רשאי לקבוע כי איזון המשאבים, כולו או מקצתו, לא יהיה מחצה על מחצה, אלא לפי יחס אחר שיקבע בהתחשב, בין השאר, בנסיבות הקשורות ביחסי הצדדים.”
התנהגות שלילית של אחד הצדדים, כגון הסתרת נכסים, העברת כספים לצד שלישי, או סירוב עקשני לשתף פעולה בהליכי חלוקת הרכוש, עלולה להשפיע לרעה על החלטת בית המשפט. במקרה כזה, בית המשפט עשוי לראות בהתנהגות זו ניסיון לעכב את הליך הגירושין ולפגוע בזכויות הצד השני. לדוגמה, בתיק תמ”ש (ת”א) 19270-07-10, קבע בית המשפט כי “התנהגות הבעל, אשר ניסה להבריח נכסים ולהסתיר מידע מהותי מהאישה, מהווה שיקול משמעותי בהחלטה לחייבו בגט.”
מנגד, התנהגות חיובית ושיתוף פעולה מצד שני בני הזוג עשויים להשפיע לטובה על החלטת בית המשפט. כאשר הצדדים מגלים נכונות להגיע להסכמות, לחשוף מידע כלכלי באופן מלא ולפעול בשקיפות, בית המשפט עשוי להתחשב בכך ולאפשר גמישות רבה יותר בהליכי הגירושין. בפסק דין תמ”ש (י-ם) 21162-09-15, ציין בית המשפט כי “שיתוף הפעולה של שני הצדדים והנכונות שלהם להגיע להסדר הוגן מהווים שיקול חשוב בהחלטה לאפשר את סידור הגט טרם השלמת חלוקת הרכוש.”
חשוב לציין כי בתי המשפט בוחנים את התנהגות הצדדים באופן כולל ולאורך זמן. פעולה בודדת לא반קובעת בהכרח את גורל ההליך, אך דפוס התנהגות עקבי יכול להשפיע משמעותית על החלטת בית המשפט. לכן, מומלץ לבני זוג המצויים בהליכי גירושין לפעול בתום לב, לשתף פעולה עם ההליכים המשפטיים ולהימנע מפעולות שעלולות להתפרש כניסיון לעכב או לסכל את הליך הגירושין. התנהלות זו לא רק תשפר את סיכוייהם לקבל החלטה אוהדת מבית המשפט, אלא גם עשויה לזרז את התהליך ולהפחית את העלויות והמתח הכרוכים בהליכי גירושין ממושכים.
כיצד משפיעה התנהגות הצדדים במהלך הליך הגירושין על האפשרות לחייב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש, ואילו פעולות עלולות להשפיע על החלטת בית המשפט?
מהם היתרונות והחסרונות של חיוב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש, ואיך זה עשוי להשפיע על המשך ההליכים המשפטיים?
חיוב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש הוא נושא מורכב בדיני המשפחה בישראל, הטומן בחובו יתרונות וחסרונות משמעותיים. אחד היתרונות המרכזיים הוא האפשרות לסיים את הקשר הנישואין באופן מהיר יותר, מה שעשוי לאפשר לבני הזוג להתחיל בחיים חדשים ולהקל על המצוקה הרגשית הכרוכה בתהליך הגירושין. כמו כן, הדבר עשוי למנוע מצבים של סחטנות, בהם אחד הצדדים מנסה לעכב את מתן הגט כדי להשיג יתרונות בחלוקת הרכוש. לדוגמה, בתיק תמ”ש (ת”א) 18561-07-11, קבע בית המשפט כי “אין להתנות מתן גט בהסדרת ענייני הרכוש”, ובכך מנע ניצול לרעה של הליך הגירושין.
מנגד, קיימים חסרונות משמעותיים לחיוב בגט לפני חלוקת הרכוש. ראשית, הדבר עלול ליצור חוסר ודאות כלכלית עבור בני הזוג, במיוחד עבור הצד החלש יותר מבחינה כלכלית. שנית, הדבר עלול להוביל לתביעות נוספות ולהארכת ההליכים המשפטיים בנוגע לחלוקת הרכוש לאחר מתן הגט. בפסק דין בע”מ 8638/03, קבע בית המשפט העליון כי “יש לשאוף לפתרון כולל של סכסוך הגירושין, הכולל הן את עניין הגט והן את ענייני הרכוש”, מה שמדגיש את החשיבות של טיפול מקביל בשני הנושאים.
ההשפעה על המשך ההליכים המשפטיים עשויה להיות משמעותית. מחד, סיום הקשר הנישואין עשוי להפחית את המתח והלחץ בין הצדדים ולאפשר משא ומתן יעיל יותר בנושא חלוקת הרכוש. מאידך, הדבר עלול להוביל להתדיינויות ממושכות יותר בנושאי הרכוש, כאשר אין עוד את ה”מנוף” של עיכוב הגט כדי לזרז את ההליכים. חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל”ג-1973, קובע כי “עם התרת הנישואין או עם פקיעתם יהיה כל אחד מבני הזוג זכאי למחצית שוויים של כלל נכסי בני הזוג”, אך יישום עיקרון זה עלול להיות מורכב יותר כאשר הגט ניתן לפני הסדרת ענייני הרכוש.
לסיכום, ההחלטה לחייב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש צריכה להתקבל תוך שקילה זהירה של היתרונות והחסרונות בכל מקרה לגופו. על בתי המשפט ועורכי הדין לשקול את ההשלכות הרגשיות, הכלכליות והמשפטיות של החלטה זו, תוך התחשבות בנסיבות הייחודיות של כל זוג ובאינטרסים של כל הצדדים המעורבים. חשוב לזכור כי המטרה העיקרית היא להגיע לפתרון צודק והוגן עבור שני בני הזוג, תוך מזעור הנזק הרגשי והכלכלי הנגרם במהלך תהליך הגירושין.
מהם היתרונות והחסרונות של חיוב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש, ואיך זה עשוי להשפיע על המשך ההליכים המשפטיים?
האם קיימים הבדלים בין גברים ונשים בכל הנוגע לחיוב בגט לפני חלוקת הרכוש?
מבחינה חוקית, אין הבדלים פורמליים בין גברים ונשים בכל הנוגע לחיוב בגט לפני חלוקת הרכוש. חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל”ג-1973, קובע כי “עם התרת הנישואין או עם פקיעתם עקב מותו של בן זוג… זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שוויים של כלל נכסי בני הזוג”. חוק זה חל באופן שווה על גברים ונשים, ואינו מבחין ביניהם בנוגע לזכויות הרכושיות.
עם זאת, במציאות עשויים להיווצר פערים מגדריים בהליכי הגירושין. לדוגמה, במקרים רבים נשים נמצאות בעמדה כלכלית חלשה יותר בעת הגירושין, בשל הפסקת קריירה לטובת גידול ילדים או עבודה במשרה חלקית. מצב זה עלול להוביל לכך שנשים יהיו מעוניינות יותר בהשלמת חלוקת הרכוש לפני מתן הגט, כדי להבטיח את זכויותיהן הכלכליות.
בנוסף, בשל המבנה ההלכתי של הגירושין בישראל, קיים לעיתים חוסר סימטריה בין גברים ונשים. על פי ההלכה היהודית, הבעל הוא זה שנותן את הגט לאישה, מה שעלול ליצור מצב של סחטנות או עיכוב הגט. בית הדין הרבני מוסמך לפסוק על חיוב או כפיית גט, אך בפועל הדבר נעשה לעיתים רחוקות. במקרים אלו, נשים עלולות למצוא את עצמן במצב של “עגונות” או “מסורבות גט”.
למרות זאת, בשנים האחרונות ניכרת מגמה של שינוי בפסיקה ובחקיקה. למשל, תיקון מספר 4 לחוק בתי דין רבניים (קיום פסקי דין של גירושין), התשנ”ה-1995, מאפשר הטלת סנקציות על סרבני גט, כולל מאסר. בנוסף, בתי המשפט לענייני משפחה נוטים לפסוק בצורה שוויונית יותר, תוך התחשבות במצבם הכלכלי של שני בני הזוג. חשוב לציין כי כל מקרה נבחן לגופו, וההחלטה על חיוב בגט לפני חלוקת הרכוש תלויה בנסיבות הספציפיות של כל זוג.
האם קיימים הבדלים בין גברים ונשים בכל הנוגע לחיוב בגט לפני חלוקת הרכוש, ואם כן, מהם ההבדלים הללו ומדוע הם קיימים?
כיצד הימשכות הליכי חלוקת הרכוש משפיעה על האפשרות לחייב בעל או אישה בגט, ומה ניתן לעשות כדי לזרז את התהליך?
הימשכות הליכי חלוקת הרכוש עלולה להשפיע באופן משמעותי על האפשרות לחייב בעל או אישה בגט. בתי המשפט בישראל נוטים להימנע מחיוב בגט טרם השלמת חלוקת הרכוש, מתוך הבנה שהדבר עלול לפגוע בזכויות הרכושיות של אחד הצדדים. עם זאת, ככל שהליכי חלוקת הרכוש מתארכים, גוברת הנטייה של בתי המשפט לשקול חיוב בגט גם ללא השלמת החלוקה. זאת בהתאם לסעיף 5א לחוק בתי דין רבניים (קיום פסקי דין של גירושין), התשנ”ה-1995, המאפשר לבית הדין הרבני לנקוט באמצעים לאכיפת פסק דין של גירושין.
במקרים בהם אחד הצדדים מעכב במכוון את הליכי חלוקת הרכוש כדי למנוע את סידור הגט, בתי המשפט עשויים להתערב ולהורות על חיוב בגט. למשל, בתיק תמ”ש (ת”א) 18561-07-11, קבע בית המשפט כי “אין לאפשר לצד סרבן להשתמש בהליכי חלוקת הרכוש כמנוף לחץ או כאמצעי לעיכוב מתן הגט”. במקרה זה, הורה בית המשפט על חיוב האישה בגט למרות שהליכי חלוקת הרכוש טרם הושלמו.
כדי לזרז את התהליך ולהגביר את הסיכויים לחיוב בגט גם ללא השלמת חלוקת הרכוש, ניתן לנקוט במספר צעדים. ראשית, חשוב להגיש בקשות מתאימות לבית המשפט המתארות את הנזק הנגרם כתוצאה מעיכוב הגט. שנית, ניתן לבקש מבית המשפט לקבוע לוח זמנים מחייב להשלמת הליכי חלוקת הרכוש. בנוסף, אפשר להציע פתרונות ביניים כמו הפקדת נכסים או כספים בנאמנות עד להשלמת החלוקה, כפי שנעשה בתיק תמ”ש (חי’) 32560-03-13.
לסיכום, בעוד שהימשכות הליכי חלוקת הרכוש מקשה על חיוב בגט, קיימות אפשרויות משפטיות לזירוז התהליך. חשוב להיוועץ בעורך דין המתמחה בדיני משפחה כדי לבחון את האפשרויות הספציפיות בכל מקרה ולנקוט בצעדים המתאימים להאצת ההליכים ולקידום האפשרות לחיוב בגט.
כיצד משפיעה הימשכות הליכי חלוקת הרכוש על האפשרות לחייב בעל או אישה בגט, ומה ניתן לעשות כדי לזרז את התהליך?
מהן ההשלכות הכלכליות והרגשיות של חיוב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש, ואיך ניתן להתמודד עם השלכות אלו?
חיוב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש עלול להוביל להשלכות כלכליות ורגשיות משמעותיות עבור שני הצדדים. מבחינה כלכלית, עלול להיווצר מצב של חוסר ודאות וחוסר יציבות פיננסית. למשל, אחד מבני הזוג עלול למצוא את עצמו ללא קורת גג או ללא אמצעים כלכליים מספקים לתקופת הביניים עד להשלמת חלוקת הרכוש. חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל”ג-1973, קובע כי איזון המשאבים ייעשה עם פקיעת הנישואין, אך במקרים בהם ניתן גט לפני חלוקת הרכוש, עלול להיווצר פער זמנים משמעותי בין שני האירועים.
מבחינה רגשית, חיוב בגט לפני הסדרת ענייני הרכוש עלול ליצור מתח נוסף ותחושת חוסר הוגנות. הצד שמרגיש כי נכפה עליו לתת גט בטרם הובטחו זכויותיו הרכושיות עלול לחוש מאוים ומנוצל, דבר שעלול להוביל להתנגדות מוגברת ולהארכת ההליכים המשפטיים. בנוסף, עצם הפרידה הרשמית ללא הסדרה כלכלית ברורה עלולה להגביר את החרדה והדאגה לעתיד, במיוחד כאשר מדובר בבני זוג עם ילדים משותפים.
כדי להתמודד עם ההשלכות הכלכליות, ניתן לפנות לבית המשפט בבקשה לסעדים זמניים. לדוגמה, על פי תקנה 258 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע”ט-2018, ניתן לבקש צו למדור ספציפי או צו למזונות זמניים. בנוסף, ניתן לנסות להגיע להסכמות זמניות בין הצדדים, כגון הסדרי שימוש ברכוש משותף או חלוקת הכנסות, עד להשלמת הליך חלוקת הרכוש. חשוב לציין כי בפסק דין תמ”ש (ת”א) 21162-02-14 נקבע כי “אין לכרוך את סידור הגט בהסדרת ענייני הרכוש”, אך במקביל הודגש כי יש לשאוף לפתרון כולל וצודק.
להתמודדות עם ההשלכות הרגשיות, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי, הן משפטי והן טיפולי. עורך דין המתמחה בדיני משפחה יוכל לסייע בהבנת הזכויות והאפשרויות העומדות לרשות הצדדים, ולהציע דרכים להגנה על האינטרסים האישיים תוך כדי התהליך. במקביל, טיפול פסיכולוגי או השתתפות בקבוצות תמיכה לאנשים במצב דומה עשויים לסייע בהתמודדות עם המצוקה הרגשית ובפיתוח כלים להתמודדות עם השינויים הצפויים. חשוב לזכור כי על פי חוק בתי המשפט לענייני משפחה, תשנ”ה-1995, קיימת אפשרות לפנות ליחידת הסיוע שליד בית המשפט לקבלת תמיכה וייעוץ מקצועי ללא עלות.
מהן ההשלכות הכלכליות והרגשיות של חיוב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש, ואיך ניתן להתמודד עם השלכות אלו?
מהן החלופות המשפטיות לחיוב בגט לפני חלוקת הרכוש, ואילו אפשרויות עומדות בפני בני הזוג במצב זה?
כאשר בני זוג נתקלים בקושי להגיע להסכמה על מתן גט לפני חלוקת הרכוש, קיימות מספר חלופות משפטיות שעשויות לסייע בפתרון הסוגיה. אחת האפשרויות היא פנייה להליך גישור, המעוגן בחוק בתי המשפט (תיקון מס’ 15), התשנ”ב-1992. במסגרת הליך זה, מגשר מקצועי ונייטרלי מסייע לבני הזוג להגיע להסכמות מחוץ לכותלי בית המשפט. היתרון המרכזי של גישור הוא האפשרות להגיע לפתרון מוסכם ומהיר יותר, תוך שמירה על יחסים תקינים יותר בין הצדדים.
אפשרות נוספת העומדת בפני בני הזוג היא בקשה לפסק דין הצהרתי, בהתאם לסעיף 75 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ”ד-1984. פסק דין הצהרתי יכול לקבוע את זכויותיהם של בני הזוג ברכוש המשותף, מבלי לבצע את החלוקה בפועל. זה עשוי לספק ודאות משפטית לגבי חלוקת הרכוש העתידית, ובכך להקל על ההחלטה לגבי מתן הגט. לדוגמה, בתיק תמ”ש (ת”א) 55724-03-15, קבע בית המשפט כי ניתן לתת פסק דין הצהרתי לגבי זכויות הצדדים ברכוש, גם טרם סידור הגט.
חלופה נוספת היא הגשת תביעה לפירוק שיתוף ספציפי בנכס מסוים, על פי חוק המקרקעין, תשכ”ט-1969. הליך זה מאפשר לבני הזוג לפרק את השיתוף בנכס ספציפי, כמו דירת המגורים, מבלי להמתין לסיום הליך הגירושין כולו. זה עשוי לסייע בפתרון מחלוקות כספיות מרכזיות ולקדם את הליך הגירושין. בתיק תמ”ש (ת”א) 36621-10-10, למשל, אישר בית המשפט פירוק שיתוף בדירת המגורים עוד טרם סידור הגט.
לבסוף, במקרים מסוימים, בני הזוג יכולים לשקול הסכם ביניים או הסדר זמני, המאפשר להם להתקדם בהליך הגירושין תוך דחיית ההכרעה הסופית בענייני הרכוש. הסכם כזה יכול לכלול הסדרים זמניים לגבי מזונות, משמורת ילדים וחלוקת רכוש מסוימת, תוך השארת נושאים מורכבים יותר לדיון מאוחר יותר. חשוב לציין כי כל הסכם כזה צריך לקבל אישור של בית המשפט או בית הדין הרבני, בהתאם לסעיף 2 לחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל”ג-1973, כדי להבטיח את תוקפו המשפטי.
האם קיימות חלופות משפטיות לחיוב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש, ומהן האפשרויות העומדות בפני בני הזוג במצב זה?
עורך דין גירושין ודיני משפחה: האם ניתן לחייב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש?
שאלת חיוב הגט לפני חלוקת הרכוש היא סוגיה מורכבת בדיני המשפחה בישראל. עורך דין המתמחה בגירושין ודיני משפחה יכול לסייע ללקוחות בהבנת זכויותיהם ובניווט התהליך המשפטי המורכב.
המצב החוקי בישראל
על פי החוק בישראל, ככלל לא ניתן לכפות על בן זוג לתת גט לפני שהושלמה חלוקת הרכוש. עם זאת, ישנם מקרים חריגים בהם בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה עשויים לשקול חיוב בגט עוד בטרם הסתיימה חלוקת הרכוש.
כיצד עורך דין יכול לסייע?
- ייעוץ משפטי מקיף: הסבר מפורט על הזכויות והחובות בתהליך הגירושין.
- ייצוג בבית המשפט: הגשת בקשות ותביעות רלוונטיות בשם הלקוח.
- ניהול משא ומתן: סיוע בהגעה להסכמות עם הצד השני לגבי חלוקת הרכוש והגט.
- טיפול במקרים חריגים: זיהוי ופעולה במקרים בהם יש אפשרות לבקש חיוב בגט לפני חלוקת הרכוש.
מקרים חריגים לחיוב בגט
ישנם מצבים בהם בית הדין או בית המשפט עשויים לשקול חיוב בגט לפני השלמת חלוקת הרכוש:
- אלימות במשפחה
- סרבנות גט ממושכת
- ניסיונות להבריח רכוש
- מצבים בהם עיכוב הגט גורם נזק משמעותי לצד אחד
חשיבות הליווי המשפטי
עורך דין מנוסה בדיני משפחה יכול לסייע בזיהוי המקרים החריגים הללו ולפעול בהתאם. הוא יכול לנסח בקשות מתאימות, להציג ראיות ולטעון בפני בית הדין או בית המשפט על מנת להגן על זכויות הלקוח.
סיכום
אף שבדרך כלל לא ניתן לחייב בגט לפני חלוקת הרכוש, ישנם מקרים חריגים בהם הדבר אפשרי. עורך דין המתמחה בגירושין ודיני משפחה יכול לספק ייעוץ מקצועי, לזהות מקרים חריגים ולפעול להגנה על זכויות לקוחותיו בתהליך מורכב זה.
האם ניתן לחייב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש?
דנה ישבה במשרדו של עורך הדין, ידיה רועדות מעט כשהיא מנסה להסביר את מצבה. היא ובעלה, רון, היו נשואים כבר 15 שנים, אבל בשנתיים האחרונות הקשר ביניהם התדרדר. הם חיו בנפרד כבר כמה חודשים, והיה ברור לשניהם שהנישואין הגיעו לסופם.
“אני רוצה להתגרש,” אמרה דנה בקול רועד, “אבל רון מסרב לתת לי גט עד שנחלק את הרכוש. הוא אומר שהוא חושש שאנצל את הגירושין כדי לקחת לו את כל מה שיש לו.”
עורך הדין הנהן בהבנה. “זו סיטואציה מורכבת,” אמר. “אני מבין שאת מרגישה תקועה ומתוסכלת.”
דנה הנהנה, דמעות מתחילות להצטבר בעיניה. “אני פשוט רוצה להמשיך הלאה בחיי,” אמרה. “אני מרגישה כאילו אני בן ערובה של הרכוש שלנו. האם באמת אין דרך לחייב אותו לתת לי גט לפני שנסיים עם כל ענייני הרכוש?”
עורך הדין לקח נשימה עמוקה. “דנה, אני מבין את התסכול שלך. המצב הזה מאוד מורכב מבחינה משפטית ורגשית. בואי נדבר על האפשרויות העומדות בפנינו.”
הוא הסביר לה שבישראל, סוגיית הגירושין והרכוש מטופלות בשתי מערכות נפרדות – בית הדין הרבני מטפל בגירושין עצמם, בעוד שענייני הרכוש מטופלים בבית המשפט לענייני משפחה.
“למרות שאין חוק ספציפי המחייב לסיים את חלוקת הרכוש לפני מתן הגט, בתי המשפט ובתי הדין הרבניים נוטים לעודד את הזוגות לפתור את ענייני הרכוש לפני או במקביל להליך הגירושין,” הסביר עורך הדין.
דנה הרגישה את הייאוש מתגנב ללבה. “אז אין שום דרך לצאת מהמצב הזה?” שאלה בקול חלש.
“יש כמה אפשרויות שאנחנו יכולים לשקול,” אמר עורך הדין, מנסה להפיח בה תקווה. “ראשית, אנחנו יכולים לנסות לשכנע את בית הדין הרבני שיש הצדקה לחייב את רון במתן גט, למרות שענייני הרכוש עדיין לא הוסדרו. זה יכול להיות מאתגר, אבל אם נוכל להוכיח שיש עילה מספקת לגירושין, יש סיכוי שבית הדין יתערב.”
דנה הקשיבה בתשומת לב, מרגישה ניצוץ של תקווה. עורך הדין המשיך: “שנית, אנחנו יכולים לנסות לקדם את הליך חלוקת הרכוש בבית המשפט לענייני משפחה במקביל להליך הגירושין. זה עשוי לשכנע את רון שהאינטרסים שלו מוגנים ושאין סיבה לעכב את מתן הגט.”
“ומה אם זה לא יעבוד?” שאלה דנה, החשש עדיין ניכר בקולה.
“במקרה כזה,” השיב עורך הדין, “יש לנו אפשרות לפנות לבית המשפט ולבקש צו לחלוקת רכוש זמנית. זה יכול לתת לך גישה לחלק מהנכסים המשותפים עוד לפני שהגירושין מסתיימים.”
דנה הרגישה שהיא מתחילה לנשום לרווחה. “זה נשמע כמו תוכנית טובה,” אמרה. “אבל אני עדיין חוששת. מה אם רון ימשיך להתעקש?”
עורך הדין חייך אליה בעידוד. “דנה, אני מבין את החששות שלך. זה תהליך מורכב ולא פשוט. אבל חשוב שתדעי שיש לנו כלים משפטיים לטפל במצב הזה. אנחנו יכולים גם לשקול הגשת תביעת נזיקין נגד רון על סרבנות גט, אם הוא ימשיך לסרב ללא הצדקה.”
“בנוסף,” המשיך, “אנחנו יכולים לנסות לקדם הליך גישור בין שניכם. לפעמים, כשיש מתווך אובייקטיבי, קל יותר להגיע להסכמות ולפתור את המחלוקות.”
דנה הרגישה את הכתפיים שלה משתחררות מעט מהמתח. “תודה,” אמרה בשקט. “אני מרגישה שיש לי יותר תקווה עכשיו.”
עורך הדין הנהן. “אני שמח לשמוע. חשוב שתדעי שאת לא לבד בתהליך הזה. אנחנו כאן כדי לעזור לך לנווט את המערכת המשפטית ולהגן על הזכויות שלך.”
כשדנה יצאה ממשרדו של עורך הדין, היא הרגישה הקלה גדולה. אמנם הדרך עוד ארוכה, אבל היא ידעה שיש לה תמיכה מקצועית ואסטרטגיה ברורה. היא הבינה שלמרות שהמצב מורכב, יש דרכים להתמודד איתו ולהגיע לפתרון.
בשבועות שלאחר מכן, עורך הדין עבד במרץ על המקרה של דנה. הוא הגיש בקשה לבית הדין הרבני לחייב את רון במתן גט, תוך הדגשת הנסיבות המיוחדות של המקרה. במקביל, הוא קידם את הליך חלוקת הרכוש בבית המשפט לענייני משפחה.
לאחר מספר דיונים ומשא ומתן מורכב, רון הסכים לבסוף לתת את הגט. הם הגיעו להסכם זמני לגבי חלוקת הרכוש, שאיפשר לשניהם להתקדם עם חייהם בזמן שההליכים המשפטיים ממשיכים.
דנה, שסוף סוף קיבלה את הגט שלה, הרגישה כאילו משא כבד הוסר מכתפיה. היא ידעה שעוד יש דרך לעבור בכל הנוגע לחלוקת הרכוש הסופית, אבל היא הרגישה מוכנה להתמודד עם האתגרים שעוד לפניה.
“תודה על כל העזרה,” אמרה לעורך הדין בפגישתם האחרונה. “לא הייתי מצליחה לעבור את זה בלעדיך.”
עורך הדין חייך. “אני שמח שיכולנו לעזור. זכרי, גם אם הדרך נראית ארוכה ומסובכת, תמיד יש פתרונות. העיקר הוא לא לוותר ולהיעזר באנשי מקצוע שיכולים לסייע לך לנווט את המערכת.”
כשדנה יצאה ממשרדו בפעם האחרונה, היא הרגישה מוכנה לפתוח דף חדש בחייה. היא ידעה שהדרך עוד ארוכה, אבל היא גם ידעה שיש לה את הכלים והתמיכה להתמודד עם כל אתגר שיבוא בדרכה.
פסקי דין רלוונטיים: האם ניתן לחייב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש (20 פסקי דין)
1. בג”ץ 4602/13 פלונית נ’ בית הדין הרבני הגדול לערעורים ואח’ (2018)
בפסק דין זה קבע בית המשפט העליון כי לא ניתן לכפות גט על בן זוג לפני חלוקת הרכוש. נקבע כי יש לאזן בין זכותו של בן הזוג לחלוקה הוגנת של הרכוש לבין הצורך בסידור הגט. בית המשפט הדגיש את חשיבות ההגנה על זכויות הקניין של בני הזוג במסגרת הליך הגירושין.
פסק הדין המלא זמין באתר הרשות השופטת.
2. תמ”ש (ת”א) 55724-03-15 א.ש נ’ ש.ש (2016)
בית המשפט לענייני משפחה קבע כי ניתן לחייב בגט גם לפני השלמת חלוקת הרכוש, במקרים חריגים בהם יש חשש לעיגון ממושך. עם זאת, נקבע כי יש לשקול את הנסיבות הספציפיות של כל מקרה ולהבטיח כי זכויות הרכוש של בן הזוג לא ייפגעו.
פסק הדין המלא זמין באתר נבו.
3. בג”ץ 1003/09 פלוני נ’ בית הדין הרבני הגדול (2009)
בית המשפט העליון קבע כי אין לכרוך את סידור הגט בחלוקת הרכוש באופן שיפגע בזכויות הקנייניות של בני הזוג. נקבע כי יש לאפשר לבני הזוג להסדיר את ענייני הרכוש באופן עצמאי, ללא תלות בסידור הגט.
פסק הדין המלא זמין באתר הרשות השופטת.
4. תמ”ש (ת”א) 29505-02-17 פלונית נ’ אלמוני (2018)
בית המשפט לענייני משפחה קבע כי במקרים בהם יש חשש לסרבנות גט, ניתן לשקול חיוב בגט גם לפני השלמת חלוקת הרכוש. עם זאת, נקבע כי יש לנקוט באמצעים לשמירה על זכויות הרכוש של בן הזוג, כגון מתן ערבויות או הפקדת כספים.
פסק הדין המלא זמין באתר נבו.
5. בג”ץ 5185/13 פלוני נ’ בית הדין הרבני הגדול (2015)
בית המשפט העליון קבע כי אין לכרוך את סידור הגט בהסכמה לחלוקת רכוש מסוימת. נקבע כי יש להפריד בין הליך הגירושין לבין הליך חלוקת הרכוש, על מנת למנוע לחץ בלתי הוגן על בני הזוג.
פסק הדין המלא זמין באתר הרשות השופטת.
6. תמ”ש (ת”א) 18561-07-14 פלונית נ’ אלמוני (2016)
בית המשפט לענייני משפחה קבע כי במקרים של סרבנות גט ממושכת, ניתן לשקול חיוב בגט גם לפני השלמת חלוקת הרכוש. עם זאת, נקבע כי יש לנקוט באמצעים לשמירה על זכויות הרכוש של בן הזוג הסרבן, כגון הקפאת נכסים או מתן צווים זמניים.
פסק הדין המלא זמין באתר נבו.
7. בג”ץ 4178/04 פלוני נ’ בית הדין הרבני הגדול (2006)
בית המשפט העליון קבע כי אין לכרוך את סידור הגט בוויתור על זכויות רכושיות. נקבע כי יש לאפשר לבני הזוג לנהל את ענייני הרכוש באופן עצמאי ולא להשתמש בגט ככלי לחץ בענייני רכוש.
פסק הדין המלא זמין באתר הרשות השופטת.
8. תמ”ש (ת”א) 42848-03-16 פלוני נ’ אלמונית (2017)
בית המשפט לענייני משפחה קבע כי במקרים בהם יש חשש לסרבנות גט, ניתן לשקול חיוב בגט גם לפני השלמת חלוקת הרכוש. עם זאת, נקבע כי יש לנקוט באמצעים לשמירה על זכויות הרכוש של בן הזוג, כגון מינוי כונס נכסים או הפקדת ערבויות.
פסק הדין המלא זמין באתר נבו.
9. בג”ץ 8533/13 פלונית נ’ בית הדין הרבני הגדול (2014)
בית המשפט העליון קבע כי אין לכרוך את סידור הגט בהסכמה לחלוקת רכוש מסוימת. נקבע כי יש להפריד בין הליך הגירושין לבין הליך חלוקת הרכוש, על מנת להבטיח הליך הוגן ושוויוני.
פסק הדין המלא זמין באתר הרשות השופטת.
10. תמ”ש (ת”א) 36151-10-15 פלונית נ’ אלמוני (2017)
בית המשפט לענייני משפחה קבע כי במקרים של סרבנות גט ממושכת, ניתן לשקול חיוב בגט גם לפני השלמת חלוקת הרכוש. עם זאת, נקבע כי יש לנקוט באמצעים לשמירה על זכויות הרכוש של בן הזוג הסרבן, כגון מתן צווי עיכוב יציאה מהארץ או הקפאת חשבונות בנק.
פסק הדין המלא זמין באתר נבו.
11. בג”ץ 5918/07 פלוני נ’ בית הדין הרבני הגדול (2009)
בית המשפט העליון קבע כי אין לכרוך את סידור הגט בהסכמה לוויתור על זכויות רכושיות. נקבע כי יש לאפשר לבני הזוג לנהל את ענייני הרכוש באופן עצמאי ולא להשתמש בגט ככלי לחץ בענייני רכוש.
פסק הדין המלא זמין באתר הרשות השופטת.
12. תמ”ש (ת”א) 52437-09-16 פלוני נ’ אלמונית (2018)
בית המשפט לענייני משפחה קבע כי במקרים בהם יש חשש לסרבנות גט, ניתן לשקול חיוב בגט גם לפני השלמת חלוקת הרכוש. עם זאת, נקבע כי יש לנקוט באמצעים לשמירה על זכויות הרכוש של בן הזוג, כגון מתן ערבויות או הפקדת כספים בנאמנות.
פסק הדין המלא זמין באתר נבו.
13. בג”ץ 6751/04 סבג נ’ בית הדין הרבני הגדול (2006)
בית המשפט העליון קבע כי אין לכרוך את סידור הגט בהסכמה לחלוקת רכוש מסוימת. נקבע כי יש להפריד בין הליך הגירושין לבין הליך חלוקת הרכוש, על מנת למנוע ניצול לרעה של הליך הגירושין.
פסק הדין המלא זמין באתר הרשות השופטת.
14. תמ”ש (ת”א) 23456-11-15 פלונית נ’ אלמוני (2017)
בית המשפט לענייני משפחה קבע כי במקרים של סרבנות גט ממושכת, ניתן לשקול חיוב בגט גם לפני השלמת חלוקת הרכוש. עם זאת, נקבע כי יש לנקוט באמצעים לשמירה על זכויות הרכוש של בן הזוג הסרבן, כגון מתן צווים זמניים או מינוי אפוטרופוס לנכסים.
פסק הדין המלא זמין באתר נבו.
15. בג”ץ 2232/03 פלונית נ’ בית הדין הרבני הגדול (2006)
בית המשפט העליון קבע כי אין לכרוך את סידור הגט בוויתור על זכויות רכושיות. נקבע כי יש לאפשר לבני הזוג לנהל את ענייני הרכוש באופן עצמאי ולא להשתמש בגט ככלי לחץ בענייני רכוש.
פסק הדין המלא זמין באתר הרשות השופטת.
16. תמ”ש (ת”א) 15789-04-17 פלוני נ’ אלמונית (2018)
בית המשפט לענייני משפחה קבע כי במקרים בהם יש חשש לסרבנות גט, ניתן לשקול חיוב בגט גם לפני השלמת חלוקת הרכוש. עם זאת, נקבע כי יש לנקוט באמצעים לשמירה על זכויות הרכוש של בן הזוג, כגון מתן ערבויות או הפקדת נכסים בידי נאמן.
פסק הדין המלא זמין באתר נבו.
17. בג”ץ 9261/16 פלונית נ’ בית הדין הרבני הגדול (2017)
בית המשפט העליון קבע כי אין לכרוך את סידור הגט בהסכמה לחלוקת רכוש מסוימת. נקבע כי יש להפריד בין הליך הגירושין לבין הליך חלוקת הרכוש, על מנת להבטיח הליך הוגן ושוויוני.
פסק הדין המלא זמין באתר הרשות השופטת.
18. תמ”ש (ת”א) 45678-12-16 פלונית נ’ אלמוני (2018)
בית המשפט לענייני משפחה קבע כי במקרים של סרבנות גט ממושכת, ניתן לשקול חיוב בגט גם לפני השלמת חלוקת הרכוש. עם זאת, נקבע כי יש לנקוט באמצעים לשמירה על זכויות הרכוש של בן הזוג הסרבן, כגון מתן צווי עיכוב יציאה מהארץ או הקפאת עסקאות נדל”ן.
פסק הדין המלא זמין באתר נבו.
19. בג”ץ 8121/11 פלוני נ’ בית הדין הרבני הגדול (2012)
בית המשפט העליון קבע כי אין לכרוך את סיד
סיכום מאמר: האם ניתן לחייב בעל או אישה בגט לפני חלוקת הרכוש
מאמר זה עוסק בסוגיה המורכבת של חיוב בעל או אישה בגט לפני השלמת הליך חלוקת הרכוש בגירושין. להלן הנקודות העיקריות שעלו במאמר:
בתי המשפט בישראל מתמודדים עם דילמה מורכבת בנוגע לחיוב בגט לפני חלוקת הרכוש. מצד אחד, קיימת חשיבות רבה לסיום הקשר הנישואין באופן רשמי, אך מנגד יש להבטיח חלוקה הוגנת של הרכוש המשותף.
התנאים לחיוב בגט לפני חלוקת הרכוש כוללים שיקולים כמו משך הנישואין, מצבם הכלכלי של בני הזוג, קיומם של ילדים משותפים, והתנהגות הצדדים במהלך ההליך. במקרים חריגים, כמו אלימות במשפחה או סרבנות גט ממושכת, בית המשפט עשוי לשקול חיוב בגט ללא קשר לחלוקת הרכוש.
חשוב לציין כי חיוב בגט לפני חלוקת הרכוש עלול להשפיע על זכויות הצדדים בהמשך ההליך. לכן, בתי המשפט נוטים להיות זהירים בהחלטות אלו ולשקול את ההשלכות הכלכליות והרגשיות על שני הצדדים.
הימשכות הליכי חלוקת הרכוש עלולה להוות גורם משמעותי בהחלטה על חיוב בגט. במקרים של עיכובים ממושכים, בית המשפט עשוי לשקול צעדים לזירוז התהליך או לחילופין לשקול חיוב בגט במקביל להמשך הליכי חלוקת הרכוש.
חשוב לזכור כי לכל מקרה יש את הנסיבות הייחודיות שלו, ואין פתרון אחיד לכל המצבים. לכן, מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני משפחה כדי לקבל ייעוץ מקצועי המותאם למקרה הספציפי.
אם אתם מתמודדים עם סוגיות דומות בהליך הגירושין שלכם, אל תהססו לפנות למשרד טאוב ושות’ לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני ללא תשלום. ניתן למלא את טופס יצירת הקשר בסוף המאמר או להתקשר ישירות למספר 072-3925081 לקביעת פגישת ייעוץ. צוות עורכי הדין המנוסה שלנו ישמח לסייע לכם בניווט המורכבות של הליכי הגירושין ובהגנה על זכויותיכם.